2011. február 24., csütörtök

A hatodik


Ismét egy emeletes,ami ballagásra készült. Csokis töltelékkel.

A recept:

Hozzávalók
7 db Tojás
14 dkg Cukor
12 dkg Liszt
2 dkg Kakaó por, 2 evőkanál víz, 1 cs sütőpor


A piskóta elkészítése:

1. A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.
2. A lisztet megszitáljuk hozzákeverjük a sütőport
3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.
4. A tojásfehérjéket a vízzel elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.
5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.
6. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.
7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált liszttel elkevert kakaóport.

A kész piskóta tésztát kikenhetjük lapnak vagy tehetjük tortaformába (23cm-es) is.
Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

Sütés:
150-160C’-on

Ganache krém :


Hozzávalók:
480 ml tejszínhab 56 dkg feldarabolt csoki (aki szereti az étcsokit az rakhat bele azt)

A feldarabolt csokit rakd egy mélyebb edénybe, a tejszínt melegítsd meg egy másik edényben annyira, hogy ki ne fusson, tehát csak forráspontig, majd öntsd a csoki tetejére, hagyd állni egy kicsit majd addig keverd egy fakanállal amíg teljesen fel nem oldódik az összes csoki. Lehet ízesíteni esetleg kevés mézzel amitől szép fénye lesz a máznak, alkohollal, fahéjjal, ha édesebbre szeretnénk akkor a tejszínt cukorral együtt melegítsük fel.

Hűtőben sokáig eltartható és újra melegítve felhasználható.

Ha fel akarjuk habosítani akkor addig várjunk vele amíg kihűl, majd egy habverővel verjük jó habosra. Keverhetünk bele vajat is ha dúsítani akarjuk. Ha máznak használjuk, akkor várjunk vele amíg kicsit kihűl, majd a torta közepébe öntve hagyjuk szétfolyni és gyorsan egyengessük el egy késsel.

Ugyan ezt meg lehet csinálni fehér csokival is csak ott majdnem dupla mennyiségű csokit használjuk, mint tejszínt.

(ez a recept Edit tortasulijából van http://kiprobaltrecik.extra.hu/tortak2.htm )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése